Wetgeving omtrent plaatsen van schutting

Wetgeving omtrent plaatsen van schutting

Geplaatst door: Mike Paalman
Productspecialist Gras en Groen Schuttingen
Volg Mike Paalman op LinkedIn
Geplaatst op: 23-06-2015
Laatst aangepast op: 30-04-2019

Mike Paalman

De zon schijnt en de tuin moet aan kant. De zonnestralen prikkelen heerlijk in uw rug en het enthousiasme voert hoogtij. Als u dan een schutting wilt plaatsen, is een pas op de plaats - voor eventjes maar - wel verstandig. Want hoe ver mag ik gaan bij het plaatsen van een schutting of en heg? Of anders gezegd: zijn er veel regels waar ik rekening mee moet houden en wat zijn de belangrijkste?

De drie belangrijkste regels die worden gehanteerd door de gemeente waarin u woont, hebben betrekking op de volgende drie aspecten:

De hoogte van de erfafscheiding

In eerste instantie is de hoogte van de te bouwen erfafscheiding afhankelijk van de locatie waar deze wordt geplaatst. Wenst u de erfgrens aan de voorkant van het huis, dan is slechts een hoogte van 1 meter toegestaan. Als de erfafscheiding aan de zijkant of aan de achterkant van het huis komt te staan, dan is een hoogte van 2 meter toegestaan. Let wel: dit zijn algemene regels.

Het zou kunnen dat de gemeente waarin u woont er eigen regels op na houdt. Vraag het dus eerst even na bij uw gemeente. Wilt u toch per se een erfgrens bouwen die hoger is dan toegestaan, raadpleeg uw gemeente en vraag of u hiervoor een speciale omgevingsvergunning nodig heeft.

Openingen of ramen in de erfafscheiding

Een (natuurlijke) erfafscheiding fungeert doorgaans als een fysieke afscheiding. Het is dan niet logisch daar ramen en/of openingen in aan te maken. Los van het gegeven dat het niet logisch en wenselijk is, is het ook absoluut onwettig dit te doen. Binnen 2 meter van de erfgrens mag er in de erfafscheiding geen enkele raam of opening aanwezig zijn die uitkijkt op de grond van de buren.

Aanbouwen tegen de erfafscheiding

Het is toegestaan om aan uw kant zonder enige toestemming van de buren met uw erfafscheiding te doen wat u wilt. Dat kan betrekking hebben op onder andere:

Mag ik afwijken van de regels?

Het kan natuurlijk zo zijn dat uw plannen niet stroken met de regels die gelden in uw gemeente. In veel gevallen kan er toch van de regels worden afgeweken, mits:

Regelt u uw afspraken op een correcte wijze met uw buren, dan spreekt men van burenrecht of regelend recht. Letterlijk betekent dit dat u samen wettelijke afspraken mag maken die afwijken van de wet. Laat echter uw gezonde verstand spreken en nodig in geval van twijfel ook de gemeente uit als gesprekspartner.

Plaatsen van een schutting

Het wordt tijd de schutting te plaatsen. Daar was het tenslotte om te doen. Als u zoveel zorg hebt besteed aan de plannen en besprekingen vooraf met buren en gemeente, dan kan een mooie en correct geplaatste houten schutting, heg of andere erfafscheiding niet achterblijven. Laat een expert of een vakkundige hovenier kijken naar uw persoonlijke situatie.

Gras en Groen Schuttingen uit Den Bosch plaatst al jarenlang schuttingen, heggen en andere groene erfafscheidingen. Vergeet niet gebruik te maken van hun expertise en vraag ze vrijblijvend te kijken naar de situatie bij u thuis. Of kom langs in de nieuwe showtuin van Gras en Groen Schuttingen aan de Hedikhuizerweg 21 in Den Bosch. Daar treft u meerdere soorten schuttingen, die het maken van uw keuze aanzienlijk vergemakkelijken. Onze experts staan u daar graag te woord.

Lees ook:

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

20-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag toe.

Lees verder
Beschadigde schutting na storm, wat nu?

Beschadigde schutting na storm, wat nu?

10-02-2020

Is uw schutting beschadigd geraakt door zuidwesterstorm Ciara? Lees hier hoe u een offerte kunt aanvragen en uw schutting laat herstellen.

Lees verder
Hardhout en douglashout in de Houtblazerstraat, Eindhoven

Hardhout en douglashout in de Houtblazerstraat, Eindhoven

23-08-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatste deze zomer schuttingen in Berckelbosch te Eindhoven.

Lees verder
Chique en duurzame schutting in Galder

Chique en duurzame schutting in Galder

05-06-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatst chique en duurzame, douglashouten schuttingen in Korenbloem te Galder.

Lees verder
Duurzame schuttingen in Berckelbosch, Eindhoven

Duurzame schuttingen in Berckelbosch, Eindhoven

13-05-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatst duurzame, hardhouten schuttingen in nieuwbouwwijk Berckelbosch te Eindhoven.

Lees verder
Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs

Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs

10-04-2019

Fraaie hardhouten schuttingen met gaaselementen en antraciete betonpalen in Gouden Podium te Berkel en Rodenrijs.

Lees verder
Vrije vogels op mooie schuttingen in Vlaardingen

Vrije vogels op mooie schuttingen in Vlaardingen

03-04-2019

De vogeltjes fluiten weer en zitten weer heerlijk op de prachtige schuttingen van Gras en Groen te genieten van het zonnetje.

Lees verder
Rust in Park van Buijsen te Pijnacker

Rust in Park van Buijsen te Pijnacker

26-03-2019

Rust en reinheid met mooie schuttingen zonder doorkijk in Park van Buijsen te Pijnacker.

Lees verder
Onderhoudsvrije schuttingen in Warandepark

Onderhoudsvrije schuttingen in Warandepark

12-02-2019

Het Warandepark in Rijsbergen geniet binnenkort volop van haar onderhoudsvrije douglas schuttingen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen