Levensduur van een hekwerk

Levensduur van een hekwerk

Geplaatst door: Mike Paalman
Productspecialist Gras en Groen Schuttingen
Volg Mike Paalman op LinkedIn
Geplaatst op: 02-02-2015
Laatst aangepast op: 30-04-2019

Mike Paalman

Een hekwerk is één van de meest duurzame vormen van een tuinafscheiding. De hekwerken worden goed behandeld om roestvorming en dus slijtage tegen te gaan. Welke materialen worden er gebruikt voor de constructie van een hekwerk? En op welke wijze worden deze materialen beschermd tegen weer en wind?

Waar wordt een hekwerk van gemaakt?

Hekwerken kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt. De hekwerken rondom een weiland bestaan vaak slechts uit een paal met daarop driepunt draad gespannen. Hekwerken kunnen ook volledig van hout worden gemaakt. Deze hekwerken hebben een zeer natuurlijke uitstraling, maar zijn kwetsbaar en hebben een beperkte levensduur. Gras en Groen Schuttingen plaatst uitsluitend hekwerken waarbij staal wordt gebruikt. Bij een betongaas hekwerk bestaat een deel van staal, bij een gaashekwerk of dubbelstaafmatten hekwerk bestaat het zelfs volledig uit staal. Na behandeling van de laatste twee soorten is een lange levensduur gegarandeerd.

Hoe worden de hekwerken behandeld?

Het betongaashekwerk wijkt af van de andere twee soorten hekwerken. Dat komt doordat dit type hekwerk niet behandeld wordt. Dit komt de mooie uitstraling van dit hekwerk alleen maar ten goede. Het betongaas dat gaat roesten kleurt enorm mooi bij het rood bruine hardhout van de paal. Dankzij de product eigenschappen van beide zijn ze uitstekend bestand tegen roestvorming of houtrot.

Gaas- en dubbelstaafmatten hekwerken worden op meerdere manieren behandeld om een zo lang mogelijke levensduur te kunnen garanderen. Het begint er aller eerst mee dat het staal wordt gegalvaniseerd. Daarbij wordt het metaal in een dompelbad gehangen waarna het staal beschermd is en niet meer gaat roesten. Na het dompelbad wordt het ook nog eens gepoedercoat. Een flinterdunne laag van gekleurd metaal wordt om de materialen heen gesmolten. Water kan het metaal daardoor niet meer aantasten. Het harmonicagaas dat op de behandelde staanders wordt gemonteerd is geplastificeerd, ook dit zorgt ervoor dat roestvorming wordt voorkomen.

Hoe lang gaat uw hekwerk mee?

De levensduur van de verschillende hekwerken verschillen enigszins. De meest duurzame variant is het dubbelstaafmatten hekwerk. Dit heeft de meest degelijke constructie en zal daardoor ook veel kunnen verdragen. Van wegroesten zal absoluut geen sprake zijn, zoalng het niet beschadigd raakt zal het uw tuin hermetisch afsluiten.

Levensduur minimaal 25 jaar.

Het gaashekwerk zal eveneens lang in uw behoefte om de tuin af te sluiten voorzien. Het harmonicagaas zal wellicht een keer vervangen moeten worden, maar het buizenframe zal een leven lang blijven staan.

Levensduur minimaal 20 jaar.

Een betongaashekwerk heeft normaal gesproken de kortste levensduur van de 3. Toch kunt u ervan uit gaan dat u hier minimaal 20 jaar plezier van heeft. De hardhouten palen die in de vochtige grond staan zullen na verloop van tijd hierdoor gaan rotten. Het hout vergaat op natuurlijke wijze. Tot die tijd zal het uw tuin echter hermetisch afsluiten en bovendien een eigentijdse uitstraling geven.

Lees ook:

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

20-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag toe.

Lees verder
Beschadigde schutting na storm, wat nu?

Beschadigde schutting na storm, wat nu?

10-02-2020

Is uw schutting beschadigd geraakt door zuidwesterstorm Ciara? Lees hier hoe u een offerte kunt aanvragen en uw schutting laat herstellen.

Lees verder
Hardhout en douglashout in de Houtblazerstraat, Eindhoven

Hardhout en douglashout in de Houtblazerstraat, Eindhoven

23-08-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatste deze zomer schuttingen in Berckelbosch te Eindhoven.

Lees verder
Chique en duurzame schutting in Galder

Chique en duurzame schutting in Galder

05-06-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatst chique en duurzame, douglashouten schuttingen in Korenbloem te Galder.

Lees verder
Duurzame schuttingen in Berckelbosch, Eindhoven

Duurzame schuttingen in Berckelbosch, Eindhoven

13-05-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatst duurzame, hardhouten schuttingen in nieuwbouwwijk Berckelbosch te Eindhoven.

Lees verder
Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs

Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs

10-04-2019

Fraaie hardhouten schuttingen met gaaselementen en antraciete betonpalen in Gouden Podium te Berkel en Rodenrijs.

Lees verder
Vrije vogels op mooie schuttingen in Vlaardingen

Vrije vogels op mooie schuttingen in Vlaardingen

03-04-2019

De vogeltjes fluiten weer en zitten weer heerlijk op de prachtige schuttingen van Gras en Groen te genieten van het zonnetje.

Lees verder
Rust in Park van Buijsen te Pijnacker

Rust in Park van Buijsen te Pijnacker

26-03-2019

Rust en reinheid met mooie schuttingen zonder doorkijk in Park van Buijsen te Pijnacker.

Lees verder
Onderhoudsvrije schuttingen in Warandepark

Onderhoudsvrije schuttingen in Warandepark

12-02-2019

Het Warandepark in Rijsbergen geniet binnenkort volop van haar onderhoudsvrije douglas schuttingen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen