Levensduur van een hekwerk

Levensduur van een hekwerk

Geplaatst door: Tonyo van Run
Productspecialist Gras en Groen Schuttingen
Volg Tonyo van Run op LinkedIn
Geplaatst op: 02-02-2015
Laatst aangepast op: 20-01-2017

Tonyo van Run

Een hekwerk is één van de meest duurzame vormen van een tuinafscheiding. De hekwerken worden goed behandeld om roestvorming en dus slijtage tegen te gaan. Welke materialen worden er gebruikt voor de constructie van een hekwerk? En op welke wijze worden deze materialen beschermd tegen weer en wind?

Waar wordt een hekwerk van gemaakt?

Hekwerken kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt. De hekwerken rondom een weiland bestaan vaak slechts uit een paal met daarop driepunt draad gespannen. Hekwerken kunnen ook volledig van hout worden gemaakt. Deze hekwerken hebben een zeer natuurlijke uitstraling, maar zijn kwetsbaar en hebben een beperkte levensduur. Gras en Groen Schuttingen plaatst uitsluitend hekwerken waarbij staal wordt gebruikt. Bij een betongaas hekwerk bestaat een deel van staal, bij een gaashekwerk of dubbelstaafmatten hekwerk bestaat het zelfs volledig uit staal. Na behandeling van de laatste twee soorten is een lange levensduur gegarandeerd.

Hoe worden de hekwerken behandeld?

Het betongaashekwerk wijkt af van de andere twee soorten hekwerken. Dat komt doordat dit type hekwerk niet behandeld wordt. Dit komt de mooie uitstraling van dit hekwerk alleen maar ten goede. Het betongaas dat gaat roesten kleurt enorm mooi bij het rood bruine hardhout van de paal. Dankzij de product eigenschappen van beide zijn ze uitstekend bestand tegen roestvorming of houtrot.

Gaas- en dubbelstaafmatten hekwerken worden op meerdere manieren behandeld om een zo lang mogelijke levensduur te kunnen garanderen. Het begint er aller eerst mee dat het staal wordt gegalvaniseerd. Daarbij wordt het metaal in een dompelbad gehangen waarna het staal beschermd is en niet meer gaat roesten. Na het dompelbad wordt het ook nog eens gepoedercoat. Een flinterdunne laag van gekleurd metaal wordt om de materialen heen gesmolten. Water kan het metaal daardoor niet meer aantasten. Het harmonicagaas dat op de behandelde staanders wordt gemonteerd is geplastificeerd, ook dit zorgt ervoor dat roestvorming wordt voorkomen.

Hoe lang gaat uw hekwerk mee?

De levensduur van de verschillende hekwerken verschillen enigszins. De meest duurzame variant is het dubbelstaafmatten hekwerk. Dit heeft de meest degelijke constructie en zal daardoor ook veel kunnen verdragen. Van wegroesten zal absoluut geen sprake zijn, zoalng het niet beschadigd raakt zal het uw tuin hermetisch afsluiten.

Levensduur minimaal 25 jaar.

Het gaashekwerk zal eveneens lang in uw behoefte om de tuin af te sluiten voorzien. Het harmonicagaas zal wellicht een keer vervangen moeten worden, maar het buizenframe zal een leven lang blijven staan.

Levensduur minimaal 20 jaar.

Een betongaashekwerk heeft normaal gesproken de kortste levensduur van de 3. Toch kunt u ervan uit gaan dat u hier minimaal 20 jaar plezier van heeft. De hardhouten palen die in de vochtige grond staan zullen na verloop van tijd hierdoor gaan rotten. Het hout vergaat op natuurlijke wijze. Tot die tijd zal het uw tuin echter hermetisch afsluiten en bovendien een eigentijdse uitstraling geven.

Lees ook:

Schutting plaatsen in kleigrond

Schutting plaatsen in kleigrond

17-05-2018

Wilt u een schutting plaatsen in kleigrond? Lees dan hier hoe u of wij te werk gaan!

Lees verder
Betonnen of hardhouten schuttingpalen?

Betonnen of hardhouten schuttingpalen?

12-04-2018

Betonnen of hardhouten schuttingpalen? Gras en Groen informeert u over de verschillen!

Lees verder
Schuttingen trends 2018

Schuttingen trends 2018

22-03-2018

Schuttingen trends 2018 - Gras en Groen Schuttingen

Lees verder
Collectieve schutting Vijverpark Haarlem

Collectieve schutting Vijverpark Haarlem

09-02-2018

Gras en Groen Schuttingen plaatst momenteel schuttingen bij het ontzettend gave nieuwbouwproject "Vijverpark in Haarlem.

Lees verder
Gras en Groen voor het derde jaar op rij FD Gazelle

Gras en Groen voor het derde jaar op rij FD Gazelle

17-10-2017

FD Gazelle 2017 - Voor Gras en Groen alweer voor het derde jaar op rij!

Lees verder
Grenen-, douglas-, of hardhout schutting?

Grenen-, douglas-, of hardhout schutting?

31-07-2017

U wilt een nieuwe schutting, maar weet u niet voor welke houtsoort u moet kiezen. Misschien dat Gras en Groen Schuttingen u kan helpen!

Lees verder
Wat is de levensduur van een composiet schutting?

Wat is de levensduur van een composiet schutting?

17-04-2017

In dit nieuwsartikel gaan we uitgebreid in op de composiet schutting en de levensduur daarvan.

Lees verder
Vacature productmanager schuttingen

Vacature productmanager schuttingen

13-01-2017

Gras en Groen is op zoek naar een productmanager schuttingen. Is deze vacature iets voor u? Lees snel verder!

Lees verder
Het is weer tijd om een haag te planten!

Het is weer tijd om een haag te planten!

09-10-2016

Nu de herfst is aangebroken kunnen hagen weer volop aangeplant worden. Wilt u in de tuin een haag laten aanplanten? Ook dit kan Gras en Groen Schuttingen voor u verzorgen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen