Wat is de levensduur van een composiet schutting?

Wat is de levensduur van een composiet schutting?

Geplaatst door: Mike Paalman
Productspecialist Gras en Groen Schuttingen
Volg Mike Paalman op LinkedIn
Geplaatst op: 17-04-2017
Laatst aangepast op: 09-02-2018

Mike Paalman

Sinds jaar en dag zijn houten schuttingen het meest populair. Dat wil echter niet zeggen dat andere soorten schuttingen niet te koop of aan te raden zijn. Naast de houten schuttingen bestaan er ook de bekende betonschuttingen en de minder bekende composiet schuttingen. In dit nieuwsartikel gaan we uitgebreid in op de composieten variant en de levensduur daarvan.

Wat is composiet?

Composiet - het is een term die we steeds vaker horen. Ook zien we regelmatig een composiet schutting, vlonder of pergola terug in de tuinen van particulieren. Maar wat is composiet eigenlijk? Het is een zeer sterk materiaal. Deze sterkte heeft hij vooral te danken aan de verschillende producten die hiervoor zijn samengeperst. Composiet is grofweg een combinatie van kunststof en natuurlijke materialen. Het zijn de natuurlijke materialen hout, hennep, vlas en bamboe die worden toegevoegd aan kunststof. Door gebruik te maken van de voordelen van zowel het kunststof als het natuurlijk materiaal, ontstaat er een duurzaam en oerdegelijk product.

Een composiet vlonder is wellicht bekender dan de schuttingvariant. Maar omdat huiseigenaren steeds meer buiten gaan leven - en dus meer tijd, energie en geld steken in de functionaliteit en aanzicht van de tuin - laat men steeds vaker een duurzame composiet schutting plaatsen. Een composiet schutting heeft weliswaar een minder natuurlijke uitstraling dan bijvoorbeeld een grenen- of vurenhouten schutting. Maar het kenmerkt zich in positieve zin vooral vanwege de klasse en duurzaamheid die het uitstraalt. Composiet kent veel voordelen, maar ook enkele nadelen. We vertellen het u.

Voordelen composiet schutting

Dat composiet vanwege de unieke combinatie van kunststoffen en natuurlijk materiaal zeer sterk is, hadden we u reeds verteld. Maar composiet kent nog veel meer voordelen die voor u als tuinliefhebber interessant kunnen zijn. Hieronder vindt u alle voordelen op een rij:

Montage en kleurkeuze

Composiet is te leveren in verschillende kleuren. Daardoor is het voor u mogelijk de composiet schutting in zijn geheel af te stemmen op de uitstraling van uw woonhuis. Wilt u de voordelen van composiet ten volle benutten, dan is een juiste montage onontbeerlijk. Dat lijkt logisch, maar bij composiet is dat extra belangrijk. Benader voor de montage een vakman. Anders bestaat de mogelijkheid dat al het moois dat composiet u biedt, grotendeels in één klap wordt weggevaagd of nutteloos wordt.

Wat is de levensduur van een composiet schutting?

Doordat composiet een relatief nieuw product is heeft de praktijk de levensduur van composiet nog niet uitgewezen. Wel zijn de materialen verschillende tests ondergaan. In een lab worden de materialen dan onderzocht en bootst men de blootstelling aan de elementen na. Op basis van deze onderzoeksresultaten gaat men uit van een levensduur van ongeveer 50 jaar. Een composiet schutting gaat daarmee driemaal langer mee dan een ordinaire houten schutting.

Nadelen composiet schutting

Bij de aanschaf van een composiet schutting dient u met één nadeel rekening te houden. Er zijn verschillende soorten composiet te koop die alle een afwijkende productsamenstelling kennen. Dat is op zich geen probleem. Maar in de branche is bekend dat sommige aanbieders voor een verkeerde samenstelling kiezen. Daardoor zou het zo kunnen zijn, dat de voordelen van composiet niet in zijn geheel worden benut. Het materiaal zou kunnen gaan verkleuren, is niet geheel UV-bestendig of planken gaan zelfs kromtrekken of scheuren.

Als koper van een composiet schutting adviseren wij u altijd te vragen naar één of meerdere bewijzen die hieronder staan vermeld. Slechts dan bent u er zeker van dat u composiet koopt met de juiste productsamenstelling. Let bij aankoop op de volgende belangrijke papieren:

Bent u er nog niet zeker van of u een composiet of een houten schutting aanschaft? Kom dan eens een kijkje nemen in de fraaie showtuin in Den Bosch. Daar treft u schuttingen en vlonders aan die zijn vervaardigd van zowel hout als composiet. U kunt daar met eigen ogen een goede vergelijking en een juiste afweging maken.

   

   

   

   

   

   

Lees ook:

Wanneer moet u uw schutting vervangen?

Wanneer moet u uw schutting vervangen?

12-07-2018

Wanneer moet u uw schutting vervangen? Gras en Groen legt het aan u uit!

Lees verder
Duurzame schuttingen nieuwbouwproject Utrecht

Duurzame schuttingen nieuwbouwproject Utrecht

11-07-2018

Gras en Groen heeft deze nieuwbouwwoningen in Utrecht mogen voorzien van prachtige duurzame hardhouten schuttingen.

Lees verder
Prachtig appartementencomplex in Nijmegen

Prachtig appartementencomplex in Nijmegen

27-06-2018

Medio juli 2017 is de bouw gestart van een groots appartementencomplex op het terrein van het voormalige tuincentrum Molenweg in Nijmegen. Gras en Groen heeft de schuttingen geplaatst.

Lees verder
Schitterende opdracht in Villapark Eikelenburgh Rijswijk

Schitterende opdracht in Villapark Eikelenburgh Rijswijk

22-06-2018

Op 4 juli start Gras en Groen Schuttingen met het plaatsen van tuinafscheidingen in de nieuwbouwwijk Villapark Eikelenburgh te Rijswijk.

Lees verder
Hoe verwijder ik mijn huidige schutting?

Hoe verwijder ik mijn huidige schutting?

14-06-2018

Hoe verwijder ik mijn huidige schutting? Gras en Groen geeft tekst en uitleg!

Lees verder
Schutting plaatsen in kleigrond

Schutting plaatsen in kleigrond

17-05-2018

Wilt u een schutting plaatsen in kleigrond? Lees dan hier hoe u of wij te werk gaan!

Lees verder
Betonnen of hardhouten schuttingpalen?

Betonnen of hardhouten schuttingpalen?

12-04-2018

Betonnen of hardhouten schuttingpalen? Gras en Groen informeert u over de verschillen!

Lees verder
Schuttingen trends 2018

Schuttingen trends 2018

22-03-2018

Schuttingen trends 2018 - Gras en Groen Schuttingen

Lees verder
Collectieve schutting Vijverpark Haarlem

Collectieve schutting Vijverpark Haarlem

09-02-2018

Gras en Groen Schuttingen plaatst momenteel schuttingen bij het ontzettend gave nieuwbouwproject "Vijverpark in Haarlem.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen