Houten schutting - grenen of vuren?

Houten schutting - grenen of vuren?

Geplaatst door: Mike Paalman
Productspecialist Gras en Groen Schuttingen
Volg Mike Paalman op LinkedIn
Geplaatst op: 22-05-2015

Mike Paalman

Gras en Groen Schuttingen garandeert u een lange levensduur van uw houten schutting. Eén van de manieren om dit te realiseren is het gebruik van Scandinavisch grenen- of vurenhout. Deze houtsoorten hebben als voordeel dat ze in Scandinavië vanwege het klimaat minder snel groeien dan in zuidelijkere streken. Het hout is daardoor een stuk harder en de structuur van het hout is aanmerkelijk fijner. Uiteindelijk zorgt dit voor een betere kwaliteit van het hout.

Kies ik voor grenen of voor vuren?

Beide houtsoorten hebben meerdere goede eigenschappen. Toch kan het zo zijn dat de ene houtsoort beter bij uw wensen aansluit dan de andere houtsoort. Mocht u deze houtsoorten willen gebruiken voor het zelf plaatsen van een schutting, verzuim dan niet het hout te impregneren. Deze houtsoorten zijn zonder impregneren niet zo geschikt voor toepassingen buitenshuis. Hieronder treft u de eigenschappen van de twee houtsoorten en de mate waarin ze bewerkbaar zijn. Op deze wijze is het voor u gemakkelijker een keuze te maken.

Grenenhout - eigenschappen

Grenenhout is iets taaier dan vurenhout en is afkomstig van de grove den. Het is na vurenhout de meest populaire naaldhoutsoort in Nederland. De kleur van grenenhout is doorgaans licht, soms zelfs wat geelachtig. Hars en noesten kunt u terugvinden in het hout. Het hars in grenenhout is zelfs te herkennen aan de geur die het verspreidt. Over het algemeen beschouwt men grenen als ideaal constructiehout.

Grenenhout - bewerkbaarheid

Kwasten en harszakken kunnen zowel bij grenen- als bij vurenhout voorkomen. Bij toepassingen voor tuinhout levert dat zelden tot nooit een probleem op. Alle werkzaamheden die bij grenenhout voorkomen - bijvoorbeeld schuren, zagen, boren, frezen en lijmen en het gebruik van spijkers en schroeven - kunnen probleemloos worden uitgevoerd.

Vurenhout - eigenschappen

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar en wordt in Nederland vaak voor diverse toepassingen gebruikt. Dat komt vooral omdat het gemakkelijk te bewerken en relatief goedkoop is. Vurenhout heeft als nadeel dat het vocht slecht verdraagt en dus niet erg duurzaam is. In vergelijking met grenenhout kennen beide houtsoorten nauwelijks een kleurverschil. Na het zagen heeft vurenhout een nagenoeg witte kleur. Na enige tijd zal dit geel tot bruin kleuren. Ook vuren is net als grenen zeer geschikt als constructiehout.

Vurenhout - bewerkbaarheid

Vurenhout is populair onder tuineigenaren als het gaat om de bewerkbaarheid. Wat u ook wilt doen met vurenhout, alle bewerkingen zijn eenvoudig uit te voeren. Zagen, frezen, boren en schuren - vurenhout leent zich voor nagenoeg alle bewerkingen. Ook het slaan van spijkers of het plaatsen van schroeven is bij vurenhout geen enkel probleem. Vurenhout verdraagt tevens het gebruik van houtlijm.

Concrete verschillen:

Het grootste verschil zit 'm vooral in de structuur van het hout. Daar waar grenen - de grove den - er logischerwijs iets grover uitziet, ziet vurenhout er een stuk fijner uit. Daarbij heeft grenen in tegenstelling tot vuren een opvallende harsgeur.

Al het hout dat door Gras en Groen Schuttingen wordt gebruikt voor het plaatsen van schuttingen zijn voorzien van een keurmerk. Op deze wijze garanderen wij kwalitatief hoogwaardig hout dat op een natuurvriendelijke wijze is verkregen.

Veel verschillende soorten schuttingen zijn te aanschouwen in onze nieuwe showtuin. Kom het met eigen ogen aanschouwen en vergemakkelijk uw keuze voor de juiste schutting. Onze showtuin is elke week van maandag t/m zaterdag geopend.

Lees ook:

Wanneer moet u uw schutting vervangen?

Wanneer moet u uw schutting vervangen?

12-07-2018

Wanneer moet u uw schutting vervangen? Gras en Groen legt het aan u uit!

Lees verder
Duurzame schuttingen nieuwbouwproject Utrecht

Duurzame schuttingen nieuwbouwproject Utrecht

11-07-2018

Gras en Groen heeft deze nieuwbouwwoningen in Utrecht mogen voorzien van prachtige duurzame hardhouten schuttingen.

Lees verder
Prachtig appartementencomplex in Nijmegen

Prachtig appartementencomplex in Nijmegen

27-06-2018

Medio juli 2017 is de bouw gestart van een groots appartementencomplex op het terrein van het voormalige tuincentrum Molenweg in Nijmegen. Gras en Groen heeft de schuttingen geplaatst.

Lees verder
Schitterende opdracht in Villapark Eikelenburgh Rijswijk

Schitterende opdracht in Villapark Eikelenburgh Rijswijk

22-06-2018

Op 4 juli start Gras en Groen Schuttingen met het plaatsen van tuinafscheidingen in de nieuwbouwwijk Villapark Eikelenburgh te Rijswijk.

Lees verder
Hoe verwijder ik mijn huidige schutting?

Hoe verwijder ik mijn huidige schutting?

14-06-2018

Hoe verwijder ik mijn huidige schutting? Gras en Groen geeft tekst en uitleg!

Lees verder
Schutting plaatsen in kleigrond

Schutting plaatsen in kleigrond

17-05-2018

Wilt u een schutting plaatsen in kleigrond? Lees dan hier hoe u of wij te werk gaan!

Lees verder
Betonnen of hardhouten schuttingpalen?

Betonnen of hardhouten schuttingpalen?

12-04-2018

Betonnen of hardhouten schuttingpalen? Gras en Groen informeert u over de verschillen!

Lees verder
Schuttingen trends 2018

Schuttingen trends 2018

22-03-2018

Schuttingen trends 2018 - Gras en Groen Schuttingen

Lees verder
Collectieve schutting Vijverpark Haarlem

Collectieve schutting Vijverpark Haarlem

09-02-2018

Gras en Groen Schuttingen plaatst momenteel schuttingen bij het ontzettend gave nieuwbouwproject "Vijverpark in Haarlem.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen