Grey wash schutting

Grey wash schutting

Geplaatst door: Mike Paalman
Productspecialist Gras en Groen Schuttingen
Volg Mike Paalman op LinkedIn
Geplaatst op: 10-03-2015
Laatst aangepast op: 30-04-2019

Mike Paalman

Het klinkt interessant, maar grey wash is niets meer of minder dan het aanbrengen van een grijze tint op bijvoorbeeld uw schutting. Dit wordt doorgaans gedaan om een gloednieuwe schutting een oude en authentieke uitstraling mee te geven. Let wel: de ene kleur grijs is de andere niet. Wellicht is het een goed idee om eerst een proefblikje grey wash te bestellen. Op deze wijze kunt u met zekerheid met de gewenste grijstint aan de slag.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Hoe brengt u grey wash aan?

Eén en ander is afhankelijk van de vraag of het een nieuwe schutting betreft. Als dat zo is, kan direct worden begonnen met het aanbrengen van grey wash. Hebt u een schutting die reeds bewerkt is, dan dienen logischerwijs deze eerder aangebrachte was- en verflagen eerst te worden verwijderd. Pas dan gaat u verder met de eigenlijk grey wash behandeling.

Breng de grey wash aan met een brede kwast. Werk continu in kleine stukken. Dat wil dus zeggen dat u het plank voor plank aanbrengt. Bekijk daarna per plank of overtollig grey wash moet worden verwijderd. Als dat het geval is, verwijder het dan in de richting van de houtnerf. Hoe langer u hiermee wacht, des te moeilijker het wordt het nog te verwijderen. Na verloop van tijd is de wash dusdanig ver het hout ingetrokken dat verwijdering nauwelijks meer mogelijk is.

Vergrijzen van steigerhout

Steigerhout is in. Waarschijnlijk niet voor uw schutting, maar toch behandelen we dit onderwerp even. We komen steigerhout in veel verschillende tuinen tegen. De ene heeft er een bank van gemaakt, de ander ziet in steigerhout het ideale materiaal om er een bartafel van te vervaardigen. Geadviseerd wordt om bij het vergrijzen van steigerhout twee tinten krijtverf te gebruiken, namelijk Driftwood (125) en Silt (095). Al bent u natuurlijk vrij om voor andere tinten te kiezen.

Breng eerst over het gehele oppervlak de ene grijstint aan. Vervolgens begint u helemaal opnieuw, maar dan met de andere grijstint. Het is toegestaan te wisselen met de aan te brengen hoeveelheid van de twee afzonderlijke tinten. Zo kunt u op uw gemak uw favoriete tint bepalen. En daarbij is het geen probleem dat de afzonderlijke planken van het steigerhout een verschillend aanzien hebben. Dat komen we tenslotte vaker tegen. U kunt dus naar hartenlust combineren en uitproberen.

Vergrijzen van riet

Niet alleen houten schuttingen zijn te bewerken met grey wash. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u rieten panelen tegen een betonnen schutting hebt geplaatst en juist dat wilt vergrijzen. Ook dat is mogelijk. Met een wash van krijtverf kun je vrij eenvoudig rieten schuttingen, maar ook bijvoorbeeld rieten manden en stoelen bewerken. Voor het verkrijgen van het juiste effect kunt u variëren in tinten en in de hoeveelheid lagen die u aanbrengt.

Afwerking

Niet in alle gevallen is afwerking van grey wash vereist. Als het geen gebruiksvoorwerp betreft - bijvoorbeeld een rieten mand die ter decoratie op de salontafel staat - is een specifieke afwerking niet nodig. Dat geldt echter wel als het betreffende voorwerp vaak wordt gebruikt, bijvoorbeeld een houten vloer, of als deze onderhevig is aan de weersinvloeden. Voor de afwerking van een houten schutting waar onlangs grey wash is op aangebracht, kan gebruik worden gemaakt van transparante verniswas. Het fungeert dan als een soort patineerlaag. Patineren wil zeggen dat de verflaag een ouder aanzien wordt meegegeven.

Of u nu grey wash wilt aanbrengen of niet, in de showtuin van Gras en Groen Schuttingen worden u vele schuttingen gepresenteerd. U kunt daar uitgebreid schuttingen bekijken en vergelijken.

Lees ook:

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

20-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag toe.

Lees verder
Beschadigde schutting na storm, wat nu?

Beschadigde schutting na storm, wat nu?

10-02-2020

Is uw schutting beschadigd geraakt door zuidwesterstorm Ciara? Lees hier hoe u een offerte kunt aanvragen en uw schutting laat herstellen.

Lees verder
Hardhout en douglashout in de Houtblazerstraat, Eindhoven

Hardhout en douglashout in de Houtblazerstraat, Eindhoven

23-08-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatste deze zomer schuttingen in Berckelbosch te Eindhoven.

Lees verder
Chique en duurzame schutting in Galder

Chique en duurzame schutting in Galder

05-06-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatst chique en duurzame, douglashouten schuttingen in Korenbloem te Galder.

Lees verder
Duurzame schuttingen in Berckelbosch, Eindhoven

Duurzame schuttingen in Berckelbosch, Eindhoven

13-05-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatst duurzame, hardhouten schuttingen in nieuwbouwwijk Berckelbosch te Eindhoven.

Lees verder
Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs

Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs

10-04-2019

Fraaie hardhouten schuttingen met gaaselementen en antraciete betonpalen in Gouden Podium te Berkel en Rodenrijs.

Lees verder
Vrije vogels op mooie schuttingen in Vlaardingen

Vrije vogels op mooie schuttingen in Vlaardingen

03-04-2019

De vogeltjes fluiten weer en zitten weer heerlijk op de prachtige schuttingen van Gras en Groen te genieten van het zonnetje.

Lees verder
Rust in Park van Buijsen te Pijnacker

Rust in Park van Buijsen te Pijnacker

26-03-2019

Rust en reinheid met mooie schuttingen zonder doorkijk in Park van Buijsen te Pijnacker.

Lees verder
Onderhoudsvrije schuttingen in Warandepark

Onderhoudsvrije schuttingen in Warandepark

12-02-2019

Het Warandepark in Rijsbergen geniet binnenkort volop van haar onderhoudsvrije douglas schuttingen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen