Klimplanten

Klimplanten

Geplaatst door: Mike Paalman
Productspecialist Gras en Groen Schuttingen
Volg Mike Paalman op LinkedIn
Geplaatst op: 20-05-2015

Mike Paalman

Kiest u voor klimplanten, dan is de keuze voor de juiste klimplant van groot belang. Waarom kiezen we wel voor de ene klimplant en niet voor de andere? En waarom past de ene klimplant beter in mijn tuin dan de andere klimplant? In het hierna volgende artikel worden de volgende zaken behandeld:

Waarom klimplanten

De keuze voor klimplanten als natuurlijke afscheiding is met name aantrekkelijk vanwege de diversiteit. Daarbij heeft nagenoeg elke klimplant vele praktische voordelen. Zo zijn klimplanten goedkoop en hebben ze weinig onderhoud nodig. Dat is ideaal voor de tuinliefhebber die voor weinig geld veel wil genieten en daarvoor niet al te veel hoeft te doen. Tja, waarom werken als je het liefst in de zon wilt zitten?

Wat voor veel tuineigenaren belangrijk is, is dat de klimplanten een dichte afscheiding vormen. Want dat is tenslotte in de meeste gevallen de reden waarom men overgaat tot de aanschaf ervan. Daarbij hebben klimplanten een aantrekkingskracht voor insecten en vogels. Als u dat prettig vindt, is dat een welkome bijkomstigheid. De natuurlijke sfeer en de prachtige bloemen die klimplanten geven doen de rest.

Kenmerken klimplanten

De klimplant vormt als natuurlijke afscheiding een mooi element in uw tuin. Althans, dat is de bedoeling. U kunt klimplanten letterlijk en figuurlijk ondersteunen door ze de juiste elementen aan te reiken. Normaal gesproken - en dan bedoelen we in het wild - zoekt een klimplant steun aan een hek, een rots of een rechtop staande beplanting. Als tuineigenaar dient u uw klimplanten dezelfde steun te bieden.

Klimplanten groeien over het algemeen in de hoogte. En dat is praktisch gezien voordelig. Deze plant is met haar mooie bloemen nadrukkelijk aanwezig, terwijl het u nauwelijks oppervlakte kost. Het enige waar u voor moet zorgen dat de klimplant niet te veel in de breedte groeit. Houd de groeibreedte op 15 centimeter. Alles wat breder groeit, kunt u probleemloos wegsnoeien.

Welke klimplanten

Laat de klimplant haar werk doen, en u zult versteld staan van haar vermogens. Binnen relatief korte tijd is uw hekwerk volledig begroeid. Daarbij zorgen alle klimplanten - behalve de hedera - voor mooie bloemen die uw natuurlijke erfafscheiding verder opfleuren. De onderstaande zes klimplanten zijn uitermate geschikt voor het bedekken van bijvoorbeeld uw (beton)gaashekwerk:

Hedera

Lonicera Passiflora Clematis Armandi Clematis Montana Hydrangea Anomala Hedera De hedera - ook wel de klimop genoemd - is de bekendste klimplant. Het grootste voordeel van deze klimplant is, dat het een wintergroene klimplant is die binnen korte tijd een zeer dichte tuinafscheiding realiseert. Nieuwe bladeren zorgen voor een wisselend kleurenpatroon. Een klimop dient tweemaal per jaar te worden gesnoeid.

Lonicera

Deze kamperfoelie is in principe in staat de winter te doorstaan. Echter, een zeer strenge winter kan ervoor zorgen dat het blad alsnog valt. Lonicera is geliefd onder tuinbezitters, omdat het de meest fantastische bloemen levert die ook nog eens heerlijk ruiken. Kenmerkend - omdat deze klimplant naar het licht toe groeit - is de grote rand met bloemen bovenop uw hekwerk.

Passiflora

Alleen al vanwege de naam zou u deze klimplant in uw tuin willen hebben. De passiebloem - die afkomstig is uit Zuid-Amerika - is niet volledig winterhard. Na de winter kunt u echter de bevroren en afgestorven delen wegsnijden. De plant zal dan probleemloos weer uitlopen. Als verfraaiing is deze passiebloem een absolute aanrader.

Clematis Armandi

Ook deze uit China afkomstige klimplant is wintergroen. Omdat hij in de winter zijn mooie donkergroene bladeren behoudt, is hij geliefd onder de meeste plantenliefhebbers. Als u als tuineigenaar houdt van bloemen met een roomwitte kleur, is de keuze voor de klimplant eigenlijk al gemaakt.

Clematis Montana

Als er één plant is die de bolletjestrui verdient, dan is het deze bergclematis wel. Klimmen kan hij als de beste en ligt dan ook heerlijk gedrapeerd over menig hekwerk. Dat het een klimmer is, is niet vreemd. Hij is afkomstig uit het Himalayagebergte en geeft al zeer vroeg in het voorjaar de mooiste bloemen.

Hydrangea Anomala

De hydrangea anomala kennen we ook als de populaire hortensia. Deze klimvariant geeft dezelfde mooie trossen met bloemen als zijn broertje - de bekende hortensiastruik. Het enige nadeel van deze klimhortensia is, dat deze niet wintergroen is. Het opbinden van de plant is niet noodzakelijk (het helpt hem overigens wel), omdat de plant zelf zorgt voor de benodigde hechtwortels.

Combinatie van klimplanten

Als u klimplanten aanschaft, probeer ze dan ook eens te combineren. De verschillende klimplanten versterken elkaar vanwege de combinatie van de afzonderlijke positieve eigenschappen. Gras en Groen Hoveniers adviseert u de hedera met de clematis te combineren. De hedera zorgt voor het snel dichtgroeien van het betreffende hekwerk. De clematis daarentegen zorgt voor de productie van de mooiste bloemen.

Mocht u onverhoopt toch kiezen voor een houten schutting - en dus niet voor een mooie natuurlijke erfafscheiding - bezoek dan eens onze nieuwe showtuin. Daar staan meerdere schuttingen gepresenteerd die u op een afstand kunt aanschouwen en beoordelen.

Lees ook:

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

UPDATE: Maatregelen in verband met Coronavirus

20-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag toe.

Lees verder
Beschadigde schutting na storm, wat nu?

Beschadigde schutting na storm, wat nu?

10-02-2020

Is uw schutting beschadigd geraakt door zuidwesterstorm Ciara? Lees hier hoe u een offerte kunt aanvragen en uw schutting laat herstellen.

Lees verder
Hardhout en douglashout in de Houtblazerstraat, Eindhoven

Hardhout en douglashout in de Houtblazerstraat, Eindhoven

23-08-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatste deze zomer schuttingen in Berckelbosch te Eindhoven.

Lees verder
Chique en duurzame schutting in Galder

Chique en duurzame schutting in Galder

05-06-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatst chique en duurzame, douglashouten schuttingen in Korenbloem te Galder.

Lees verder
Duurzame schuttingen in Berckelbosch, Eindhoven

Duurzame schuttingen in Berckelbosch, Eindhoven

13-05-2019

Gras en Groen Schuttingen plaatst duurzame, hardhouten schuttingen in nieuwbouwwijk Berckelbosch te Eindhoven.

Lees verder
Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs

Gouden Podium in Berkel en Rodenrijs

10-04-2019

Fraaie hardhouten schuttingen met gaaselementen en antraciete betonpalen in Gouden Podium te Berkel en Rodenrijs.

Lees verder
Vrije vogels op mooie schuttingen in Vlaardingen

Vrije vogels op mooie schuttingen in Vlaardingen

03-04-2019

De vogeltjes fluiten weer en zitten weer heerlijk op de prachtige schuttingen van Gras en Groen te genieten van het zonnetje.

Lees verder
Rust in Park van Buijsen te Pijnacker

Rust in Park van Buijsen te Pijnacker

26-03-2019

Rust en reinheid met mooie schuttingen zonder doorkijk in Park van Buijsen te Pijnacker.

Lees verder
Onderhoudsvrije schuttingen in Warandepark

Onderhoudsvrije schuttingen in Warandepark

12-02-2019

Het Warandepark in Rijsbergen geniet binnenkort volop van haar onderhoudsvrije douglas schuttingen.

Lees verder

Contactinformatie

Vertel het verder

Vrijblijvend een offerte aanvragen